Våra banbrytande projekt

På Hilti producerar vi verktyg som bygger världens mest imponerande byggnader och broar, men vi gör så mycket mer än det. Här följer ett axplock av våra senaste projekt.

Shinkansen, Asien

Nå topphastighet för Japans enastående snabbtåg​

Det är ett bra betyg på våra produkter att vi är förstavalet som leverantör på ett projekt definierat av sin hastighet, effektivitet och säkerhet.

Projektet är Japans berömda snabbtåg, Shinkansen, som är ett avancerat höghastighetsnät som andra länder eftersträvar – och där Hilti hjälper till så att det fungerar smidigt.

Shinkansen består av 2 600 km räls, där tågen kan komma upp i hastigheter på upp till 320 km/tim, samt även andra grenar för pendeltåg på kortare sträckor.

Ursprungliga Tōkaidō Shinkansen, som förbinder Tokyo med Osaka, transporterar 151 miljoner passagerare om året, vilket gör det till världens mest trafikerade höghastighetslinje i sitt slag. På sträckan kör mycket större tåg och med en högre frekvens än de flesta andra höghastighetslinjer. I rusningstrafik avgår upp till 13 tåg per timme i vardera riktningen, där varje tågset kör med 16 vagnar bestående av 1 323 sittplatser.

Shinkansens punktlighet är legendarisk. Förseningarna begränsas till ett fåtal sekunder per år. Det är tack vare gedigen teknik men beror även på ett exceptionellt gott underhåll av alla komponenter.

 

Det är här som nätverket förlitar sig på supereffektivt ingenjörsarbete inom mycket snäva tidsramar. Det finns bara en lucka på fyra timmar per natt – mellan dagens sista tåg och det första tåget nästa dag – för att utföra underhåll och reparationer på rälsen.

Hiltis säljteam i östra Japan tillhandahåller konsulttjänster för att hjälpa Shinkansens underhållsleverantör, Rent Corporation, att välja de bästa produkterna för jobbet. Vår sladdlösa mutterdragare SIW 22 T-A  kommer upp i en otroligt hög produktionstakt på väldigt kort tid. ”Den ger fantastisk flexibilitet, lång batteritid, snabb laddning, låg vikt och fullständig pålitlighet”, sammanfattar Nobuaki, biträdande chef på Rent Corporation i östra Japan.

Vi tillhandahåller rätt verktyg men även en uppsättning affärslösningar, inklusive valet att köpa eller hyra våra produkter, allt utifrån kundens behov. ”Vi utför även Fleet Management-tjänster på stora kontrakt som Shinkansen”, tillägger Hidekazu, Key Account Manager för Hiltis uthyrningsenhet i Japan.

”Det är ett så spännade projekt att jobba med”, fortsätter han. ”Shinkansen förbinder redan alla större städer på öarna Honshu och Kyushu och fler avgångar planeras för att täcka den nordligaste ön Hokkaido under 2016. Det blir fantastiskt att få vara en del av den utvecklingen också.”

MAX IV-laboratoriet, Sverige

Världsforskning avancerar i Lund

Vi är väldigt glada över att vara en del av det nya MAX IV-laboratoriet vid Lunds universitet – en världsledande anläggning och synkrotronljuskälla – som är Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt inom forskning. 

MAX IV, som byggdes på fem år, färdigställdes i september 2015 och beräknas börja producera ljus vid en passande tidpunkt: vid sommarsolståndet 2016.

Inom forskarvärlden är Lunds universitet synonymt med toppklass i ämnena fysik, kemi, medicin och maskinteknik. Nu är det även staden med Max-laboratoriet, där forskare från hela världen använder elektromagnetisk synkrotronstrålning för att genomföra forskning inom vitt skilda områden som arkeologi, nanoteknik och elektronspektroskopi.

MAX IV är nästa generations Max-laboratorium som huserar 28 beamlines och 19 experimentstationer för upp till 2 000 forskare per år.

På grund av den fördubblade kapaciteten jämfört med de tidigare labben MAX I, MAX II och MAX III, krävde anläggningens grundkonstruktion den mest avancerade elektromagnetiska strålningstekniken i kombination med alla de rigorösa säkerhetsnormer som man förväntar sig av ett forskningscenter av det här slaget. 

Byggprojektet var ett joint venture mellan de svenska fastighetsutvecklarna Peab och Wihlborgs. De vände sig till Hilti för vår mätning, montering, infästning, våra installationssystem samt för vårt ingenjörskunnande. Vi bidrog med ett team skickliga specialister och erbjöd en skräddarsydd monteringsteknik som visade sig vara betydligt mer tids- och kostnadseffektiv än konventionella system.

Under byggandet jobbade vi med Imtech Nordic under installationen av värme-, sanitets-, sprinkler- och processystemen. För en byggnad med extraordinära krav på stabilitet behövdes ett robust skydd mot vibrationer och oljud. Våra ingenjörer var på plats för att ta det med i beräkningen och planeringen, men även för att säkerställa en genomgående hög kvalitet i installationsmaterialen.

Balkarna kom till med hjälp av Hilti-verktyg, som gav stort mervärde i form av snabbhet och effektivitet. Krister, projektledare på Imtech Nordic, förklarar: “Balkarna levererades märkta och delade i sektioner, vilket innebar en tidsbesparing på 30 % under de olika byggfaserna.”

Konstruktionen bestod av två större delar. Den första var en 420 meter lång tunnel med en bredd på 10 meter och upp till två meter tjocka betongväggar för att kunna bära den linjära synkrotronacceleratorn. Den andra var ett nytt laboratorium, en rund byggnad med 12 meters takhöjd och en omkrets på 650 meter, som skulle hysa ett stort ringformat lager. I uppdraget ingick även ett nytt kontor och besökscenter samt flera teknikbyggnader. Totalt sett handlade det om 20 byggnader med en bruttoyta på 50 000 kvadratmeter. 

Tack vare Max IV ser Lund en ny stadsdel växa fram som kommer att attrahera företag, invånare och besökare till regionen. Runt 50 000 människor förväntas jobba och bo i den nya stadsdelen när den är färdigbyggd.

Det är alltid härligt att veta att man är en del av något större, särskilt när det handlar om ett så fantastiskt projekt som MAX IV.

US Bank Stadium, Nordamerika

Imponera på Minnesota Vikings supportrar

Det är alltid spännande att forma en stads skyline. Utöver att ge Minneapolis en ny siluett, var projektet särskilt spännande för att det även satte sin prägel på Amerikas största sport.

US Bank Stadium är den makalösa hemmaarenan för NFL:s Minnesota Vikings och skådeplatsen för Superbowl LII 2018, samt även herrbasketens NCAA Final Four 2019. Så det är med stolthet vi kan säga att våra verktyg och team var en del av det stora byggprojektet.

US Bank Stadium står med sina mer än 30 våningar i hjärtat av Minneapolis. Arenan har en ikonisk design med kapacitet för 73 000 åskådare. Den hyser 131 sviter, 8 000 klubbsittplatser, 430 concessions samt ett Vikingsmuseum och Hall of Fame. Den har även ett genomskinligt sluttande tak och fasad samt skjutbart fönsterparti, så att supportrarna kan uppleva matcherna i bra väder och hålla sig torra i dåligt väder, men även njuta av dagsljuset och stadsvyerna.

Till projektet, med en prislapp på 1,1 miljard dollar, krävdes Hilti-produkter redan från start. Men vi bidrog även med teknik, tjänster och expertis, med team på plats under hela byggtiden.

 

När det gäller stora arenaprojekt är vår inställning att det aldrig kan vara för tidigt att bli involverad. Därför såg vi i god tid till att rätt folk fanns på plats för att utveckla relationer med de viktigaste beslutsfattarna. Vi har redan starka relationer med arkitekter som HKS och utvecklare som Mortenson, så vi drog fördel av det för att bekanta oss med de olika teamen i projekten. 

Det var viktigt att känna alla underleverantörer på byggplatsen, deras hantverksvanor och applikationer, så att vi kunde förstå de olika konstruktions- och ingenjörskraven och rekommendera de mest effektiva verktygen för varje uppgift.

Som Hiltis regionchef Curt förklarar: ”Med över 100 olika underleverantörer på jobbet vid varje given tidpunkt var det en stor utmaning men även helt nödvändigt att hålla koll på vem som var vem.”

För själva byggkonstruktionen var vårt motto ”högt, djupt och brett”. Vi levererade hela arenans viktigaste brandskyddsapplikationer och även fästpunkterna. Våra HY 200 Safe Set Anchors blev en så stor framgång under Vikingsprojektet att de sedan dess har använts på arenorna för San Francisco Giants och Atlanta Falcons.

Men US Bank Stadium är mycket mer än bara stora sportevenemang. Staden Minneapolis har tillgång till arenan 355 dagar om året för publika event som High school- och amatöridrott, kulturhändelser, affärsmässor och konserter. För oss på Hilti är all positiv samhällspåverkan grädde på moset.